De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet. Bekijk de favorieten via het menu.
Blog

Is Hemelvaart een Vrije Dag?

19 april 2024
Stijn van Wingerden
Concept van Hemelvaartsdag: Jezus Christus toont zijn handen met littekens aan Thomas tegen een vage achtergrond van de zonsondergang.
Christelijke Vacature
Deze blog is 12077 keer bekeken

Laten we duidelijkheid scheppen over de vraag: Is Hemelvaart een vrije dag? Hemelvaart is geen wettelijk verplichte vrije dag. Of je op Hemelvaart vrij bent, is afhankelijk van de werkgever en kan per organisatie verschillen.

Op welke datum valt Hemelvaart 2024?

Dit jaar is het op donderdag 9 mei, altijd veertig dagen na Pasen en tien dagen voor Pinksteren.

Dus, op welke dag valt Pinksteren 2024?

Dit jaar valt Pinksteren op zondag 19 mei, tien dagen na de viering van Hemelvaart en vijftig dagen na Pasen.

Welke bedrijven kennen verlof toe op Hemelvaartsdag, en welke niet?

In de meeste gevallen geven werkgevers hun werknemers verplicht verlof op Hemelvaartsdag. Overheidsinstanties, scholen en universiteiten geven doorgaans vrij, terwijl politieagenten, militairen en ziekenhuispersoneel vaak doorwerken. Ondertussen blijven winkels en horecagelegenheden open in de hoop op een drukke dag met bezoekers.

Hoe weet ik of ik vrij ben met Hemelvaart?

Wil je weten of je vrij bent op Hemelvaartsdag? Raadpleeg dan je arbeidscontract, cao of bedrijfsreglement voor informatie over verlofregelingen tijdens feestdagen. Als je daar geen duidelijkheid vindt, dan is een gesprek met je werkgever de volgende stap om duidelijkheid te krijgen over de vraag: Is Hemelvaart een vrije dag voor mij?

Als ik moet werken op Hemelvaart, heb ik recht op een toeslag?

Laten we eens naar de financiën kijken – ontvang je een toeslag als je op Hemelvaart werkt? Als je arbeidscontract of cao hierover spreekt, zou je recht hebben op een extra vergoeding bovenop je reguliere salaris. Maar als er niets over is vermeld, is het waarschijnlijk dat er geen toeslag wordt betaald. Als je twijfelt, is het altijd verstandig om dit even met je werkgever te bespreken.

 

Werk je nog niet en wil je graag werken op Hemelvaartsdag? Laat het ons weten en laat vrijblijvend je gegevens achter via de knop hieronder.

CV Uploaden

 

Krijg ik doorbetaald op een officiële feestdag zoals Hemelvaartsdag?

En dan rest de vraag: ontvang je doorbetaling op Hemelvaartsdag? Dat hangt af van de bepalingen in je arbeidscontract of cao. Als deze niet expliciet vermelden, is het raadzaam om dit met je werkgever te bespreken.

 

Wat is de reden achter het vieren van Hemelvaart?

Laten we de reden waarom we Hemelvaart vieren niet vergeten: het is een christelijke feestdag ter ere van de opstanding van Jezus en zijn terugkeer naar de hemel.

Opslaan

Gerelateerde artikelen

2024 nummer op houten blok bovenop stapel munten

Modaal inkomen 2024 | Wat is jouw gemiddelde salaris?

In Nederland blijft het delen van inkomensgegevens vaak een taboe. Bij Christelijke Vacature streven we naar openheid over salarissen, omdat dit kan bijdragen aan gelijkheid op de werkvloer. Veel mensen hebben geen idee wat hun collega’s of buren verdienen, wat zelden wordt besproken. Wil je meer inzicht krijgen in je financiële positie? Ontdek hier het […]

Lees artikel

Help, je functioneringsgesprek komt er weer aan!

Help, je beoordelingsgesprek staat weer voor de deur! Voel je de zenuwen door je lichaam gieren? Dat is nergens voor nodig. Bij Christelijke Vacature willen we graag benadrukken: ‘In een goed beoordelingsgesprek zijn er geen negatieve verrassingen.’ In feite is een beoordelingsgesprek een gesprek tussen twee collega’s. Het draait om de relatie tussen werkgever en […]

Lees artikel

Met plezier aan het werk blijven, hoe doe je dat?

Ongeacht je beroep, werkplezier is essentieel bij jouw huidige baan. Er zijn diverse manieren om met enthousiasme naar je werk te gaan. Hier zijn enkele suggesties om gemotiveerd te blijven in je werk: Continu blijven leren en groeien: Om je werk boeiend en uitdagend te houden, is het van belang dat je blijft leren en […]

Lees artikel