De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet. Bekijk de favorieten via het menu.
Blog

Eerste Werkdag Spannend, Wees jezelf!

28 augustus 2023
Tom van Reeuwijk
Christelijke Vacature
Deze blog is 2346 keer bekeken

Het is zover, je eerste werkdag bij je nieuwe werkgever. Na het solliciteren en aangenomen worden, is dit een belangrijk moment. Het kan spannend zijn omdat je niet precies weet wat er te wachten staat. Hoe kun je jezelf het best voorbereiden voor deze dag? Wij hebben voor jou enkele adviezen.

Niemand zal ontkennen dat de eerste werkdag in een nieuwe baan een cruciaal moment in je carrière is. Er komen verschillende aspecten op je af: kennismaken met nieuwe collega’s, de formele en informele regels op de werkvloer, en het verkennen van je nieuwe werkplek. Voor mensen is dit vaak een gespannen dag. Begrijpelijk, omdat het een nieuwe stap in hun carrière is of een nieuwe fase in hun leven. Bovendien worden ze overspoeld met informatie over het bedrijf en de taken die ze gaan uitvoeren. Er zijn veel indrukken tijdens zo’n dag.

Een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding is daarom van groot belang. Wij raden kandidaten aan om de website van het bedrijf grondig door te nemen. Zoek gewoon de naam van het bedrijf op in een zoekmachine. Op die manier kun je te weten komen hoe het bedrijf in het nieuws is gekomen. Vaak kom je ook namen van medewerkers tegen en krijg je zelfs een idee van wat je rol inhoudt. Werkgevers waarderen het als nieuwe medewerkers goed voorbereid zijn. Het is belangrijk dat kandidaten begrijpen waar ze terechtkomen.

Op tijd en uitgerust zijn

Op de dag zelf is het cruciaal om op tijd en uitgerust te zijn. Het is absoluut not done om te laat te komen op je eerste werkdag. Dat geeft een verkeerde indruk. Zorg dat je op tijd bent, een kwartier voor aanvang is prima. Kijk ook even op de website om te zien hoe je toekomstige collega’s gekleed gaan en pas je kleding daarop aan. Stem je af op de dresscode, of die nu formeel of informeel is.

Stevige handdruk en voorstellen

Zorg ervoor dat je bij binnenkomst alle collega’s een stevige handdruk geeft en jezelf voorstelt. Stel verdiepende vragen om je leergierigheid te tonen. Maar wees voorzichtig: overmatig zelfvertrouwen en betweterigheid worden meestal niet gewaardeerd. Werkgevers willen graag hun kennis met je delen.

Open en positieve houding

Een open en positieve houding is ook van essentieel belang. Je bent aangenomen omdat je de kwaliteiten en vaardigheden hebt die ze zochten. Een werkgever wil dat jij het team versterkt. De belangrijkste tip is om gewoon jezelf te zijn. Blijf vooral trouw aan wie je bent. Het is helemaal niet erg om te laten zien dat je het spannend vindt. Collega’s hebben allemaal in dezelfde situatie gezeten.

Ook spannend voor werkgever

Tenslotte willen we benadrukken dat de eerste werkdag niet alleen spannend is voor de nieuwe werknemer. Ook voor je leidinggevende en nieuwe collega’s is het vaak spannend. Zij willen je de juiste informatie geven en een positieve eerste indruk van het bedrijf achterlaten.

Opslaan

Gerelateerde artikelen

Concept van Hemelvaartsdag: Jezus Christus toont zijn handen met littekens aan Thomas tegen een vage achtergrond van de zonsondergang.

Is Hemelvaart een Vrije Dag?

Laten we duidelijkheid scheppen over de vraag: Is Hemelvaart een vrije dag? Hemelvaart is geen wettelijk verplichte vrije dag. Of je op Hemelvaart vrij bent, is afhankelijk van de werkgever en kan per organisatie verschillen. Op welke datum valt Hemelvaart 2024? Dit jaar is het op donderdag 9 mei, altijd veertig dagen na Pasen en […]

Lees artikel
Met het modaal inkomen van 2023 kan je gerust een keer extra op vakantie.

Wat is een modaal inkomen in 2023?

Het bespreken van financiële zaken, met name inkomen, is vaak een onderwerp dat in de Nederlandse samenleving als taboe wordt beschouwd. Bij Christelijke Vacature geloven we echter sterk in openheid en eerlijkheid als het gaat om werkgerelateerde zaken. Het is voor ons van cruciaal belang om iedereen te informeren over het modale inkomen voor 2023. […]

Lees artikel

Help, je functioneringsgesprek komt er weer aan!

Help, je beoordelingsgesprek staat weer voor de deur! Voel je de zenuwen door je lichaam gieren? Dat is nergens voor nodig. Bij Christelijke Vacature willen we graag benadrukken: ‘In een goed beoordelingsgesprek zijn er geen negatieve verrassingen.’ In feite is een beoordelingsgesprek een gesprek tussen twee collega’s. Het draait om de relatie tussen werkgever en […]

Lees artikel