De vacature is succesvol toegevoegd als favoriet. Bekijk de favorieten via het menu.
Blog

Wat is een christelijke vacature?

3 augustus 2023
Tom van Reeuwijk
Christelijke Vacature
Deze blog is 5022 keer bekeken

De term “christelijke vacature” kan enige verwarring veroorzaken. Het kan de indruk wekken dat je alleen mag solliciteren als je christen bent, wat zou neerkomen op discriminatie. Maar dat is niet waar wij voor staan. In dit artikel willen we uitleggen wat we bedoelen met een christelijke vacature en benadrukken dat we openstaan voor sollicitanten van alle achtergronden.

Wat bedoelen we met een “christelijke” vacature?

Als we het hebben over christelijke vacatures, hebben we het over posities in bedrijven en organisaties die vanuit een christelijke missie werken of christelijke waarden hanteren. Dit betekent niet dat alleen christenen mogen solliciteren. De term “christelijk” verwijst hier naar de aard van het werk en de cultuur binnen de organisatie, niet naar een eis voor de sollicitant.

Bij deze vacatures wordt vaak gezocht naar medewerkers die de christelijke identiteit van de organisatie begrijpen, respecteren en ondersteunen. Dat kan ook betekenen dat je openstaat voor gesprekken over geloof en spiritualiteit, dat je respecteert dat er gebedsmomenten kunnen zijn of dat je bepaalde christelijke feestdagen erkent.

Maar is dit niet discriminerend?

Het is een legitieme vraag. Werkgevers mogen in principe niet discrimineren op basis van religie. Maar het is belangrijk om te begrijpen dat deze vacatures niet exclusief zijn voor christenen. Mensen van alle religies, of mensen zonder religie, kunnen solliciteren, mits zij de waarden van de organisatie respecteren.

In feite wordt er bij vele vacatures op ons platform gezocht naar diversiteit in het personeel. Verschillende achtergronden en perspectieven kunnen namelijk bijdragen aan een rijkere, meer inclusieve werkomgeving. Dus of je nu christen bent of niet, als je de waarden van de organisatie waardeert en ondersteunt, ben je welkom om te solliciteren.

Hoe zorgen we ervoor dat onze christelijke vacatures niet discrimineren?

Vacatures op deze website worden automatisch geplaatst door de werkgevers die hun vacatures hiervoor beschikbaar stellen. Hoewel we niet verantwoordelijk zijn voor de inhoud van deze vacatures, proberen we er scherp op te zijn dat de functie-eisen helder, eerlijk en niet-discriminerend zijn. We willen hoe dan ook benadrukken dat alle gekwalificeerde kandidaten, ongeacht hun religieuze overtuiging, kunnen solliciteren.

Wanneer we vermoeden dat er sprake zou kunnen zijn van discriminatie, proberen we de betreffende werkgevers te adviseren over het correct formuleren van vacatures en het opzetten van een eerlijk selectieproces. Dit betekent dat sollicitanten worden beoordeeld op hun vaardigheden, ervaring en geschiktheid voor de rol, niet op hun persoonlijke religieuze overtuigingen. Mocht je toch vragen hebben over de inhoud van bepaalde vacatures? Laat het ons dan weten via het contactformulier, zodat wij de werkgever hierop kunnen attenderen.

Conclusie

Een christelijke vacature is niet bedoeld om mensen uit te sluiten, maar om de deur te openen naar een werkplek waar christelijke waarden en cultuur centraal staan. Het maakt niet uit of je christen bent of niet. Als je enthousiast bent over de rol en de waarden van de organisatie kunt respecteren, dan ben je van harte welkom om te solliciteren. Ons doel is om mensen te verbinden met werkplekken waar ze zich prettig voelen en kunnen groeien. Dat betekent een respectvolle, inclusieve omgeving voor iedereen.

Opslaan

Gerelateerde artikelen

2024 nummer op houten blok bovenop stapel munten

Modaal inkomen 2024 | Wat is jouw gemiddelde salaris?

In Nederland blijft het delen van inkomensgegevens vaak een taboe. Bij Christelijke Vacature streven we naar openheid over salarissen, omdat dit kan bijdragen aan gelijkheid op de werkvloer. Veel mensen hebben geen idee wat hun collega’s of buren verdienen, wat zelden wordt besproken. Wil je meer inzicht krijgen in je financiële positie? Ontdek hier het […]

Lees artikel
Concept van Hemelvaartsdag: Jezus Christus toont zijn handen met littekens aan Thomas tegen een vage achtergrond van de zonsondergang.

Is Hemelvaart een Vrije Dag?

Laten we duidelijkheid scheppen over de vraag: Is Hemelvaart een vrije dag? Hemelvaart is geen wettelijk verplichte vrije dag. Of je op Hemelvaart vrij bent, is afhankelijk van de werkgever en kan per organisatie verschillen. Op welke datum valt Hemelvaart 2024? Dit jaar is het op donderdag 9 mei, altijd veertig dagen na Pasen en […]

Lees artikel

Help, je functioneringsgesprek komt er weer aan!

Help, je beoordelingsgesprek staat weer voor de deur! Voel je de zenuwen door je lichaam gieren? Dat is nergens voor nodig. Bij Christelijke Vacature willen we graag benadrukken: ‘In een goed beoordelingsgesprek zijn er geen negatieve verrassingen.’ In feite is een beoordelingsgesprek een gesprek tussen twee collega’s. Het draait om de relatie tussen werkgever en […]

Lees artikel