Wat is een modaal inkomen in 2023?

Het bespreken van financiële zaken, met name inkomen, is vaak een onderwerp dat in de Nederlandse samenleving als taboe wordt beschouwd. Bij Christelijke Vacature geloven we echter sterk in openheid en eerlijkheid als het gaat om werkgerelateerde zaken. Het is voor ons van cruciaal belang om iedereen te informeren over het modale inkomen voor 2023.

Wanneer we openhartig zijn over salarissen, bevorderen we een gevoel van gelijkheid onder werknemers. Dit is een waarde die wij bij Christelijke Vacature hoog in het vaandel dragen. Het is namelijk vaak het geval dat je niet op de hoogte bent van wat anderen in jouw omgeving verdienen. Uit onze ervaring blijkt dat deze informatie niet snel wordt gedeeld. Misschien heb je jezelf weleens afgevraagd hoe het zit met het inkomen van anderen. In dit artikel willen we je graag informeren over wat een modaal inkomen inhoudt voor het jaar 2023, zodat je een beter beeld krijgt van waar je staat. Het delen van deze informatie bevordert niet alleen transparantie, maar sluit ook aan bij de christelijke waarden van openheid en eerlijkheid in ons werk.

 

Wat betekent een modaal inkomen?

Laten we beginnen met een duidelijke uitleg van wat we bedoelen met een modaal inkomen. Misschien heb je wel eens gehoord van Jan Modaal, een fictief figuur dat symbool staat voor de gemiddelde werknemer in Nederland. Het modale inkomen, in feite, vertegenwoordigt “het meest voorkomende inkomen in ons land.” Het is belangrijk om op te merken dat het modale inkomen niet hetzelfde is als het gemiddelde inkomen van alle werkenden in Nederland. Hier zit dus zeker verschil in.

 

Het modaal inkomen van 2023, waar heb jij recht op?

Nu je begrijpt wat het modale inkomen inhoudt, laten we eens kijken naar het modale inkomen in 2023. Er zijn verschillende manieren om dit te berekenen. Het is belangrijk op te merken dat er aanzienlijke verschillen kunnen zijn in salarissen, afhankelijk van of het vakantiegeld maandelijks of jaarlijks wordt uitgekeerd. Ook Jan Modaal ontkomt niet aan belastingen, wat zoals velen weten, een onderscheid creëert tussen het netto- en brutoloon.

Om het modale inkomen voor 2023 helder weer te geven, hebben we het hieronder het verwerkt in een overzicht:

 

 • Bruto modaal inkomen (vakantiegeld jaarlijks):
  • €3.086,- per maand = €40.000,- per jaar
 • Netto modaal inkomen (vakantiegeld jaarlijks):
  • €2.550,- per maand = €32.164,- per jaar

 

 • Bruto modaal inkomen (vakantiegeld maandelijks):
  • €3.333,- per maand = €40.000,- per jaar
 • Netto modaal inkomen (vakantiegeld maandelijks):
  • €2.680,- per maand = €32.164,- per jaar

 

Verdien jij onder modaal inkomen? Neem dan snel een kijkje bij onze vacatures. Klik hier onder op de link:

 

Minimumloon versus modaal inkomen in 2023

Hoewel deze blog voornamelijk gericht is op het modale inkomen in 2023, willen we ook kort stilstaan bij het minimumloon in datzelfde jaar. Opvallend genoeg is het minimumloon aanzienlijk gestegen, namelijk met 10%, wat neerkomt op ongeveer € 218 per maand extra. In vergelijking hiermee lijkt de stijging van het modale inkomen bescheidener, met slechts een toename van 3,7% ten opzichte van 2022, wat resulteert in een extra inkomen van € 91 per maand. Als deze cijfers je verward doen voelen, ben je wellicht benieuwd naar de concrete gevolgen hiervan. De inkomensniveaus komen nu dichter bij elkaar te liggen, en als je je uitgaven enigszins onder controle houdt, zou je aan het einde van de maand waarschijnlijk meer geld kunnen overhouden.

 

Minder dan modaal: wat nu?

Maak je geen zorgen als je had verwacht dat je in 2023 een modaal inkomen zou hebben en nu ontdekt dat je in vergelijking met anderen minder verdient dan je had gedacht. Het modale salaris in 2023 vertelt namelijk niet het hele verhaal. Wat je verdient, hangt af van verschillende factoren, zoals je leeftijd, opleidingsniveau, werkervaring en de sector waarin je werkzaam bent. Richt je dus niet uitsluitend hierop, maar Christelijke Vacature heeft wel enkele praktische tips om je financiële situatie te verbeteren. Met wat inspanning verdien je misschien binnenkort net zoveel als het modale inkomen of zelfs meer. Daarnaast vind Christelijke Vacature het goed om beloond te krijgen wat je verdient. Dit past erg bij onze visie.

 

Wil je graag een modaal inkomen verdienen en hulp van onze professionals krijgen? Neem dan vrijblijvend contact op.